Home
onderzoek
boek
project
seminaries
links

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prof. dr. Michel Walrave is als hoofddocent verbonden aan de onderzoeksgroep MIOS (Media & ICT in Organisaties & Samenleving) van het Departement Communicatiewetenschappen, Faculteit Politieke & Sociale Wetenschappen.

Hij studeerde Communicatiewetenschappen en daarna Media- en Informatiekunde aan de K.U. Leuven. Vanaf 1992 was hij eerst wetenschappelijk medewerker en daarna aspirant-onderzoeker van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen, post-doc onderzoeker van het Onderzoeksfonds K.U. Leuven en docent. Tijdens het academiejaar 1999-2000 heeft hij als innovatiemanager bij de Open Universiteit Nederland gewerkt aan de opstart van één van de eerste universitaire cursuswinkels op het Internet. Hij werkte ook mee aan de ontwikkeling van cursussen over e-commerce en ICT & ethiek. Sinds 2003 is hij verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Hij doceert over marketingcommunicatie, overheidscommunicatie en e-marketing. Als gastdocent geeft hij ook colleges in binnen- en buitenlandse universiteiten. Hij is copromotor van het wetenschappelijke secretariaat van het Belgische Observatorium van de Rechten op het Internet.

Het uitgevoerde onderzoek leidt tot publicaties waaronder wetenschappelijke artikelen en de volgende boeken: Telemarketing: Storing op de lijn? (1995) over call center toepassingen en als co-auteur Customer Contact Centers (2002). Zijn doctoraat werd gepubliceerd onder de titel Privacy gescand? (1999) en behandelt privacybescherming en direct marketing. Daarna publiceerde hij e-Marketing & Privacy (2001) over de toepassing van een privacybeleid o.b.v. de nieuwe privacywet in e-marketing. In het boek Met uw permissie... (2004) wordt permissiemarketing toegepast op e-mailmarketing. Sinds 2001 worden onderzoeken over e-privacy gepubliceerd in onder meer de reeks Privacy Papers die diverse themas behandelen omtrent de bescherming van de privacy op het internet. Over telewerken publiceerde hij als auteur of co-auteur Tijd voor telewerk (2003) Telework in Belgium. Sharing experiences & lowering thresholds (2005) Working @ home or close to home? (2005) en Telewerk, van idee tot realiteit (BTA-Agoria, 2006) . Het recentste onderzoek focust onder meer op het gebruik van ICT door jongeren en hun confrontatie met specifieke risicos online. Als co-auteur zijn hierover volgende boeken verschenen: Cyberpesten: Pesten in bits & bytes (2009) en Cyberteens, Cyberrisks, Cybertools (2009).